Da jeg var liten gledet jeg meg til å bli stor. Voksen og kunne bestemme selv. Kjøpe hus, ha en kul jobb, møte mannen i mitt liv og få masse barn. Jeg skulle ha et stort prinsessebryllup og være gift med verdens fineste mann resten av livet. Det var bonus om han ville ha hund, men jeg ville gjerne ha kanin også. Drømmene om voksenlivet strømmet på hele barndommen. Ofte ser man for seg hvor gøy det er å være voksen, men for alle er det ikke sånn.

Vi lever i en tid hvor det kan virke som at man får aksept uavhengig av hvem man er og hvor man kommer fra. Vi elsker å tro at verden vi lever i er god og godtar alle på lik linje. Sannheten er heller at det dessverre er mange som gruer seg til å bli voksen. Voksen nok til at de får sin første kjæreste. For hva skal man si når man kjenner at man tiltrekkes av sitt eget kjønn? Eller hva skal man si når man føler at man er fanget i sitt eget kjønn? Hva skal man si, og hva vil man møte den dagen man er tro mot seg selv og forteller omverden hvem man er? Vil man møte forståelse? Motgang? Vil man miste venner? Familie?

Det er ikke mange dagene siden det skjedde igjen. En hat handling mot homofile i USA. En mann gikk inn på et utested for homofile i Orlando og skjøt og drepte over 50 mennesker. Like mange ble skadd. På deres sted. Deres friplass. Deres oase. Et sted der man kunne være seg selv. Danse og ha det fint med andre som elsket livet på samme måte. Elsket hverandre på samme måte. Der inne, der de følte trygghet, der ble tryggheten så voldsomt revet vekk.

Denne uken sparkes Pride igang over hele verden! En hyllest til de homofile, de lesbiske, de bifile og de transkjønnede. En hyllest til seg selv og hverandre. En fargerik hyllest med fest og moro, farger og musikk. En hyllest av kjærligheten!

Veien mot åpne feiringer har vært lang, også i Norge. Frem til 1972 var sex mellom menn forbudt ved lov. Man skulle ikke være åpen homofil, man skulle ikke vise det til noen. Alle som elsket hverandre da,elsket hverandre i smug, i frykt for lovverket landet vårt styrte med. Danmark var i 1989 det første landet i verden som gjorde partnerskap mellom likekjønnede lovlig. Nederland var det første landet som gjorde ekteskap lovlig i 2001. I Norge kom den nye ekteskapsloven i 2009, etterfulgt av at lesbiske par også hadde mulighet til assistert befruktning.
Vi har ikke vært flinke og åpne i Norge så lenge. For mange av oss kan det virke fjernt at helt vanlige ting som å gifte seg med den man elsker ikke ble lovlig i Norge før for snart 10 år siden.

Nå er det på tide å brette opp ermene igjen. Jobbe mot hatet som fortsatt befinner seg i deler av verdens befolkning. Jobbe mot de som ikke godtar, ikke respekterer, ikke forstår. Jobbe mot en fremtid der alle kan leve sitt eget liv uten å føle skam, skyld, eller føle at man ikke passer inn. Lage et samfunn der man hyller kjærlighet fremfor hat. Et samfunn der alle, uavhengig av bakgrunn eller preferanser, kan leve sammen, elske sammen, og støtte hverandre i hverdagen og livet. Mange av oss støtter opp, men det er altfor mange igjen som ikke er med.

La oss fylle gatene med kjærlighet! La oss heie på alle som denne nå går ut i gatene og feirer kjærligheten de har boende i seg. Som feirer seg selv og de unike individene de er! For de er ikke unormale, de er ikke uønsket, de er kjærlighet på lik linje med heterofile. Mange har gått gjennom en kamp der de står og feirer i disse dager. Enten med seg selv, venner eller familie. En kamp for å få elske fritt. Være den de er, leve slik de ønsker. La oss hylle alle sammen!

Vi i Novia elsker bryllup. Vi heier på kjærligheten, uavhengig av hvilken form eller fasong den kommer i. Vi heier på PRIDE og vi heier på åpne feiringer der folk får feire seg selv! Ta vare på dere selv. Ha det moro, husk hvilken vei som har blitt gått tidligere, og når moroa har roa seg, da er vi klare for å kjempe videre med dere mot et fritt og rettferdig samfunn!

Hurra for kjærligheten!

Oslo Pride

LLH