Et bryllup er kanskje den mest høytidelige selskapsformen vi har. I følge skikk og bruk og riktig etikette, er antrekkskoden i et formiddagsbryllup et tradisjonelt pent formiddagsantrekk. Mens det skal bæres kjole og hvitt/galla til et ettermiddagsbryllup.

Men her er det store forskjeller. Noen par ønsker seg et ganske formelt bryllup, mens andre vil ha en mer avslappet fest.

De aller fleste legger seg kanskje ikke opp i hva gjestene sine har på seg i bryllupet, men det kan være lurt å skrive en kleskode i invitasjonen likevel. Da har gjestene noe å gå etter, og en pekepinn på hvor pyntet de skal være. Det er nemlig et ganske stort sprik mellom kleskodeksen pent kledd og kodeksen galla.

Disse kleskodene sier seg omtrent selv hva angår menn, men hva betyr de egentlig for oss damer? Under har vi listet opp de forskjellige, og hva de innebærer.

 

 Pent

Dette er den mest uformelle kleskoden vi har. Her er det ingen definerte regler på hva du kan ha på deg. Menn bør unngå shorts, arbeidsklær eller andre fritidsklær, men bør satse på for eksempel en  skjorte, blazer og et par pene bukser. For damene gjelder rett og slett en enkel kjole, eller en pen bukse og skjorte. Man bør unngå jeans.

 

 

 Dress

Denne koden gjelder selvsagt dress for menn. Mørk eller lys spiller ingen rolle. Men skjorten behøver ikke være hvit. Damene bør bære skjørt, kjole eller en pen buksedress. Skjørtelengden bør være kortere enn gulvlengde.

 

Mørk dress

Ønsker du en kleskode som er formell, men ikke av det stive slaget, gå for denne. Her skal menn ha mørk dress, som i blå eller sort. Damene bør ha knelang eller fotsid kjole, men det er også innenfor å bruke et todelt antrekk eller en buksedress.

 

 Smoking

Denne koden er litt strengere og mer formell enn de andre. Menn skal bære smoking. Helst sort, men også mørk blå er greit. Skjorten skal være hvit dersom ikke en tradisjonell smokingskjorte benyttes. I tillegg skal det være sort sløyfe og sorte dressko eller lakksko.

Damene skal ha lange og pene kjoler. Fotsid eller ankellengde.


Kjole og hvitt/ galla

Dette er den strengeste og mest formelle kleskoden vi har. Her skal menn bære livkjole/kjole og hvitt. Brudgommen velger ofte sjakett, selv om det egentlig er ment til et formiddagsselskap i følge skikk og bruk. Militært personell bruker oftest uniform her.

Når det gjelder damene, skal de ha lange, fotside aftenkjoler. Preget av stilfull klasse. Gjerne også hansker, men disse må tas av under middagen.

 

Generelle regler

Hovedregelen for antrekk i bryllup er selvsagt å ikke overstige bruden. Det er brudeparet som skal stråle denne dagen, og man skal derfor aldri velge noe som tiltrekker seg altfor mye oppmerksomhet. Hvitt er brudens farge, og skal derfor ikke brukes av gjestene.

Har du bunad, kan du bruke denne uavhengig av hvilken kleskode brudeparet har valgt. Dette er en tradisjonell festdrakt og passer uansett anledning.

Oppsummert gjelder det først og fremst å respektere det som står i invitasjonen. Er man veldig usikker på om kjolen du har valgt er ok, kan du enkelt ta en telefon til brudeparet å spørre.

 

Kjolene på bildene over er fra http://www.nelly.com og http://www.zalando.no